Kreativ Fastelavn

Fastelavn er børnenes fest og en tradition mange danskere holder ved. På denne side kan du finde diverse fastelavns produkter til festen og udklædning.

Hvorfor slår vi katten af tønden?

I folketroen var katten et lidt "mistænkeligt" dyr, der var forbundet med det onde. Ved tøndeslagningen blev katten - og dermed det onde - jaget væk. Efterhånden gik man over til at have en kattefigur, fx lavet af gamle klude eller lignende.

Den karl, der slog katten ud af tønden blev "kattekonge" og kunne vælge sig en dronning blandt pigerne. Der var meget prestige forbundet med at blive kattekonge, og på Amager fik han endda skattefrihed i det kommende år. Så det er bare om at få slået den kat af tønden.

3 ting at lave til fastelavnsriset:

Sæt børnene i gang med fastelavnspynten til fastelavnsriset:

1. Lav sorte katte i pap

2. Put perler på piprensere og put øjne på og du har en fastelavns slange

3. lim små pompomer på grenene 

Hvorfor laver vi fastelavnsris?

Riset er et symbol på frugtbarhed. Riset ser tørt og goldt ud, men med lidt vand kommer der små grønne blade frem. Ved at "rise" kunne man måske overføre noget af risets kraft og frugtbarhed til den, som det gik ud over. Det giver måske ikke så meget mening med nutidens fastelavnsris, men måske pynten kan symbolisere forårets komme.

Hvorfor holder vi fastelavn?

Fastelavn stammer fra den katolske tid Danmark Inden påske skulle man faste i 40 dage, og fastelavnen var en fest, som blev holdt inden man gik ind til den strenge tid uden fx kød, fed mad og lækkerier. Selvom fasten tabte meget af sin betydning efter reformationen i 1536, blev fastelavnsfesten ved med at eksistere.